U denkt misschien dat diabetes iets is dat alleen oude mensen krijgen. Maar diabetes type 2 is eigenlijk de snelst groeiende chronische ziekte ter wereld, vooral onder jonge volwassenen. Eén op de drie Singaporezen boven de 20 jaar zal tijdens zijn leven diabetes type 2 ontwikkelen zegt de dietist.

Wat is type 2 diabetes?

Diabetes type 2 is een aandoening waarbij uw lichaam niet genoeg insuline produceert of het niet effectief kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt de koolhydraten in je dieet om te zetten in brandstof voor je cellen. Als je niet genoeg insuline produceert of het niet zo effectief gebruikt als zou moeten, kan je lichaam die koolhydraten niet omzetten in energie. Dan gaat het vet verbranden als energie. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Diabetes type 2 verschilt van diabetes type 1, die optreedt wanneer de alvleesklier helemaal geen insuline meer produceert.

Hoe verwerkt het lichaam suiker?

Je lichaam breekt de koolhydraten in je voeding af tot glucose, die vervolgens door je cellen als brandstof wordt gebruikt. Je lever produceert glucose als je lichaam niet genoeg heeft, en je nieren filteren extra glucose uit je bloed. Dit is belangrijk omdat een teveel aan glucose uw lichaam kan beschadigen. Uw organen, zenuwen en bloedvaten zijn afhankelijk van een zorgvuldig evenwicht van glucose in uw bloed.

Welke factoren dragen bij aan diabetes type 2?

Als u diabetes type 2 heeft, heeft u waarschijnlijk overgewicht of obesitas en beweegt u niet genoeg. Diabetes type 2 kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt het meest voor bij mensen van 40, 50 en 60 jaar. Andere risicofactoren zijn:

  • Lid van een etnische minderheidsgroep. Bepaalde etnische groepen, vooral die uit Zuid-Azië, Oost-Azië en de eilanden in de Stille Oceaan, lopen meer kans om type 2 diabetes te ontwikkelen.
  • Een eerstegraads familielid (ouder of broer of zus) van iemand die diabetes type 2 heeft.
  • Een hoge bloeddruk hebben.
  • Een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten of beroerte.

Symptomen van type 2 diabetes

Sommige mensen met ongediagnosticeerde type 2 diabetes hebben geen symptomen. Anderen hebben zulke milde symptomen dat ze over het hoofd worden gezien. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Overmatig urineren. Dit wordt veroorzaakt door hoge bloedglucosewaarden, die vocht uit de cellen in uw lichaam naar de bloedbaan trekken.
  • Overmatige dorst. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde hoeveelheid glucose in uw bloed, die water uit de cellen trekt. Je moet meer drinken om het goed te maken.
  • Je moe of vermoeid voelen. Dit wordt veroorzaakt door cellen die niet genoeg energie krijgen.
  • Meer wegen dan vroeger. Dit komt doordat de extra glucose in je bloed water naar je cellen trekt. Je lichaam slaat dat extra water op als vet.
  • Zwelling in je voeten of enkels. Het kan voelen alsof je een strakke band om je voet hebt. Dit wordt veroorzaakt door te veel vocht in je bloedvaten. Het kan ook leiden tot zweren op je voeten.
  • Veranderingen in het gezichtsvermogen, zoals wazig zien. Dit wordt veroorzaakt door schade aan de kleine bloedvaten in uw ogen.

Behandelingen voor diabetes type 2

De beste manier om diabetes type 2 te behandelen is voorkomen dat het ontstaat. Maar als u eenmaal diabetes type 2 heeft, zijn er veel manieren om de ziekte te beheersen. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen u helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en complicaties te voorkomen. Misschien moet u ook medicijnen nemen die de bloedsuikerspiegel verlagen of insulinespuiten.

Preventie is echt de beste manier om met deze ziekte om te gaan. U kunt bijvoorbeeld eenvoudige dingen doen zoals een gezond gewicht behouden, evenwichtig eten en regelmatig bewegen. U kunt ook triggers zoals stress en ongezonde slaappatronen vermijden die de ziekte kunnen veroorzaken.

Conclusie

Diabetes type 2 en leververvetting symptomen zijn ernstige ziektes die levensbedreigende complicaties kan veroorzaken als ze niet wordt behandeld. Gelukkig kan zij vaak worden voorkomen door gezonde gewoonten, zoals een gezond gewicht, een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Als u denkt dat u misschien diabetes hebt, praat dan met uw arts. Die kan een eenvoudige bloedtest uitvoeren om te zien of u diabetes hebt en u helpen de ziekte te beheersen.