Als je van de smaak van gerookt vlees houdt, maar niet veel tijd hebt om te leren hoe je thuis vlees moet roken, dan is een rookoven precies het gereedschap dat je nodig hebt. Een Weber rookoven is een buitenfornuis dat indirecte warmte en rook gebruikt om voedsel langzaam en langdurig te garen. Dit proces geeft het voedsel een verbazingwekkende rooksmaak met zeer weinig inspanning van uw kant. Er zijn verschillende soorten rookovens, maar een die de laatste jaren erg populair is geworden, is de Weber Smokey Mountain (WSM) rookoven. Deze kan worden gebruikt voor het roken van allerlei soorten vlees, vis, kaas en meer.

Wat je nodig hebt

Een Weber Smokey Mountain rookoven – Dit is de populairste rookoven van dit moment en ook het beste model. De WSM is er in verschillende maten en kan 2 tot 22 pond vlees tegelijk roken. Dit is genoeg voor een gezin van 4 tot 8 personen. Een digitale vleesthermometer – Dit is belangrijk omdat vlees op de juiste interne temperatuur moet worden gerookt om veilig te kunnen worden gegeten. Vlees – Je hoeft niet de beste stukken vlees te roken, maar je moet wel oppassen dat je niet een te vet stuk vlees gebruikt. Warmtebron – U kunt houtskoolbriketten of echte houtsnippers of -brokken gebruiken. Echt hout geeft het vlees een meer natuurlijke rooksmaak, maar houtskool is gemakkelijker te gebruiken. Tangen – Deze heb je nodig om het vlees te verplaatsen tijdens het roken. Aluminiumfolie – Dit heb je nodig om het vlees af te dekken als het gaat regenen.

Hoe een Weber Rookoven te gebruiken

Eerst moet u beslissen wat u gaat roken en hoeveel. Dit zal bepalen welke WSM u moet gebruiken. Zodra u de hoeveelheid vlees hebt bepaald, is de volgende stap het maken van het vuur voor de rookoven. U kunt houtskoolbriketten of echt hout gebruiken. Houtskoolbriketten – Om deze te gebruiken, legt u wat briketten op de bodem van de vuurkist. Plaats vervolgens de waterpan in het midden van de rookoven en leg daar het kookrooster op. Als de briketten 30 tot 40 minuten hebben gebrand, zijn ze bedekt met as en klaar voor gebruik. Echt hout – Leg het hout in de vuurkorf en zet de waterpan in het midden van de rookoven. Plaats vervolgens het kookrooster daarop. Wanneer het hout 30 tot 40 minuten heeft gebrand, is het bedekt met as en klaar voor gebruik.

Tips voor het roken van vlees in uw Weber Smoker

Gebruik houtskoolbriketten of echt hout als brandstof. Dit is de beste manier om een consistente hoeveelheid warmte te krijgen van de ene rooksessie naar de andere. Pas de luchtopeningen aan. Dit zorgt voor de juiste hoeveelheid zuurstof in de rookoven. Te weinig zuurstof maakt het vlees rokerig maar niet gaar, terwijl te veel zuurstof te veel vlammen veroorzaakt en de smaak van het vlees aantast. Gebruik de juiste hoeveelheid houtskool of hout. Te veel of te weinig brandstof zorgt ervoor dat het vlees rokerig maar niet gaar wordt, of het wordt wel gaar maar met te weinig rooksmaak. Laat het vlees lang genoeg in de rookoven om door te garen.

Dingen om te overwegen bij het roken van vlees in een Weber Rookoven

Het is belangrijk om de temperatuur van de rookoven tussen 200 en 300 graden Fahrenheit te houden om de beste resultaten te krijgen. De temperatuur van de rookoven kan worden geregeld door de luchtopeningen aan te passen. Hoe lang het duurt om vlees te roken, hangt af van het stuk vlees, de hoeveelheid vlees en de temperatuur van de rookoven. U moet een vleesthermometer gebruiken om er zeker van te zijn dat het vlees gaar is en veilig kan worden gegeten. Rook vlees met een droge rub of marinade. Dit zal smaak toevoegen aan het vlees omdat roken alleen niet veel smaak toevoegt.

verpakking

De WSM kan tot 22 pond vlees tegelijk aan, maar dat betekent niet dat je zoveel tegelijk moet roken. Als u wilt, kunt u tot 1 pond per keer roken. Het belangrijkste is om de rookoven strak in te pakken, zodat de hitte het vlees kan bereiken en garen. Hier zijn een paar tips voor het inpakken van de rookoven. Zet de waterpan in het midden van de rookoven. Dit houdt het vlees boven de hittebron en voorkomt dat het uitdroogt. Het helpt ook om de temperatuur van de rookoven te regelen. Gebruik de roosters om het vlees op te stapelen. Dit voorkomt dat het vlees door de roosters valt en te dicht bij de hittebron komt. Stapel het vlees met de vettere stukken onderaan en de magere stukken bovenaan. De onderste stukken helpen om de hitte gelijkmatig te houden in de rookoven en de bovenste stukken zullen minder snel uitdrogen.

Conclusie

Een rookoven en een Realistische kunstkerstboom zijn geweldige hulpmiddellen als u graag vlees rookt. De Weber Smokey Mountain is de populairste rookoven van dit moment. Het gebruik van een rookoven is een geweldige manier om een rokerige smaak aan vlees toe te voegen zonder veel kruiden te hoeven gebruiken. Een rookoven kan ook worden gebruikt om kaas, noten en tofu te roken. Vergeet nooit dat bij het roken van vlees het belangrijkste is om de temperatuur van de rookoven te regelen. Dit zorgt ervoor dat het vlees lang genoeg wordt gerookt om die rokerige smaak te krijgen, maar niet lang genoeg om het ondergaar te maken.