Als u klaar bent om uw hond een zelfgekookte voeding te geven, komt u misschien in de verleiding om gewoon blikken voer in een grote pot te gooien en te zien wat er gebeurt. Het is echter belangrijk dat u dit proces niet licht opvat. Het soort voer dat u uw hond geeft, kan blijvende gevolgen hebben voor zijn gezondheid en welzijn. Of uw favoriete furbaby nu een volwassene, puppy of senior is, zelfbereide diëten zijn uit voedingsoogpunt evenwichtiger dan elk voorgemaakt vetarm hondenvoer dat u in de winkel kunt kopen. Maar hoe weet u welke zelfgemaakte voeding geschikt is voor uw hond? En van welke ingrediënten moeten ze gemaakt zijn?

Het belang van evenwicht

Honden kunnen bepaalde essentiële voedingsstoffen niet zo goed metaboliseren als mensen, vanwege hun kortere spijsverteringskanaal. Honden kunnen bijvoorbeeld niet zelf vitamine C aanmaken, dus moeten ze die uit hun voeding halen. Ze kunnen ook niet gemakkelijk koolhydraten en vetten afbreken tot bruikbare energie. Daarom is het zo belangrijk om een evenwichtige zelfgemaakte voeding te hebben. Als de verhouding tussen de voedingsstoffen in een voeding niet ideaal is voor het unieke metabolisme van uw hond, zal zijn lichaam ofwel de voedingsstoffen niet kunnen opnemen, ofwel overmatig moeten werken om de voeding af te breken en eruit te halen wat het nodig heeft. Een onevenwichtige voeding kan leiden tot allerlei problemen, waaronder spijsverteringsproblemen, gewrichtsontstekingen, huidirritaties, verminderde immuniteit en zelfs gedragsproblemen.

Waarop letten bij het kopen van hondenvoer?

Als u hypoallergeen hondenvoer in de supermarkt koopt, krijgt u misschien niet de beste ingrediënten. In de winkel gekocht hondenvoer zit vaak vol met koolhydraten en vetten, met minder nadruk op eiwitten. Dat komt omdat honden een korter spijsverteringskanaal hebben dan mensen en meer eenvoudige suikers nodig hebben voor snelle energie. Dat betekent niet dat u uw hond een koolhydraatrijk dieet moet geven. In feite is het geven van een uitgebalanceerd zelfgemaakt dieet de beste manier om ervoor te zorgen dat uw hond de juiste voeding krijgt. Als u ervoor kiest uw hond een zelfgemaakte voeding te geven, kunt u zelf bepalen welke ingrediënten in het voer zitten. Een goede vuistregel is te zoeken naar ingrediënten die u daadwerkelijk kunt identificeren. Zo weet u zeker dat het voer qua voedingswaarde in balans is. Sommige deskundigen raden u aan ook de etiketten van commercieel hondenvoer te lezen. Zo kunt u de ingrediënten bepalen en ze vergelijken met andere merken.

Vlees in het dieet van uw hond

Bij het kiezen van het soort vlees dat u wilt gebruiken voor de voeding van uw hond, is het belangrijkste om te onthouden dat het een hoogwaardige eiwitbron moet zijn. Let er bij het kiezen van vlees voor de voeding van uw hond op dat het vrij is van antibiotica, hormonen en andere chemicaliën die de gezondheid van uw hond negatief kunnen beïnvloeden. Kip – Kip is een hoogwaardige bron van eiwitten. Het is ook een goede bron van B-vitaminen en mineralen zoals zink en ijzer. Varkensvlees – Varkensvlees is ook een goede bron van eiwitten, evenals vitamine B12, niacine en mineralen zoals ijzer en zink. Kalkoen – Kalkoen is een andere hoogwaardige eiwitbron. Daarnaast is het ook een goede bron van B-vitamines, kalium en mineralen zoals ijzer en zink. Konijn – Konijn is een geweldige bron van eiwitten, evenals B-vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink en fosfor.

Koolhydraten en granen

Uw hond een dieet geven met veel koolhydraten kan leiden tot gewichtstoename, verhoogde bloedsuiker- en insulinewaarden en verminderde atletische prestaties. Kies indien mogelijk voor volle granen, maar let erop dat ze veel koolhydraten bevatten en moeilijk te compenseren zijn met andere voedingsbestanddelen. Koolhydraten die u uw hond kunt voeren zijn onder meer haver, bruine rijst en volkorenbrood. Bonen, linzen en andere peulvruchten zijn ook een goede bron van koolhydraten, hoewel ze veel eiwitten bevatten en met mate moeten worden gevoerd.

Eiwitten en vetten

Net als mensen hebben honden zowel eiwitten als vetten nodig in hun voeding, maar de verhouding tussen beide moet zorgvuldig worden overwogen. Idealiter wilt u uw hond een voeding geven met 40% eiwit en 20% vet. Zo krijgt uw hond alle essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen binnen die hij nodig heeft, terwijl gewichtstoename en hartaandoeningen worden voorkomen. U kunt aan de eiwitbehoefte voldoen met vlees, maar uw hond te veel vet voeren kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Er zijn een paar manieren om vet aan het dieet van uw hond toe te voegen zonder hem ermee te overladen. Oliën – Kokosolie en olijfolie zijn beide rijk aan gezonde vetten, en ze kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan het dieet van uw hond. U kunt oliën ook gebruiken om het voer van uw hond van een laagje te voorzien. Noten – Amandelen, pinda’s en cashewnoten zijn allemaal rijk aan eiwitten en vetten, waardoor ze ideaal zijn voor het dieet van uw hond.

Vitaminen en mineralen

Door uw hond een evenwichtige zelfgemaakte voeding te geven, krijgt hij alle vitaminen en mineralen binnen die hij nodig heeft voor een gezond leven. Riboflavine (B2) – Gevonden in plantaardige oliën, lever, eieren, zuivel en tarwekiemen. B2 helpt uw hond bij het metaboliseren en afbreken van vetten, koolhydraten en eiwitten. Niacine (B3) – Gevonden in vis, citrusvruchten, pinda’s, eieren, zuivel en bonen. B3 helpt het lichaam van uw hond energie uit koolhydraten te gebruiken. Het vermindert ook het cholesterolgehalte in het bloed en bestrijdt vermoeidheid. Pantotheenzuur (B5) – Gevonden in avocado’s, broccoli, vis, lever, pinda’s, eieren en volle granen, B5 helpt uw hond eiwitten te metaboliseren. Het ondersteunt ook de normale groei en de gezondheid van haar en huid. Foliumzuur (B9) – Te vinden in lever, pinda’s, eieren, peulvruchten en bladgroenten. B9 helpt uw hond nieuwe cellen aan te maken en schadelijke gifstoffen af te weren. Vitamine A – te vinden in zoete aardappelen, wortelen, pompoen en visolie, vitamine A bevordert een gezond gezichtsvermogen en een gezonde huid.

Conclusie

Uw eigen hondenvoer maken is een geweldige manier om uw hond te voorzien van verse, gezonde ingrediënten. Het is belangrijk in gedachten te houden dat het niet alleen gaat om de ingrediënten die u in het voer stopt. Het gaat ook om de verhoudingen van elk ingrediënt dat u gebruikt. De beste aanpak is om uw hond een uitgebalanceerde zelfgemaakte voeding te geven. Zo kunt u de hoeveelheid voedingsstoffen die uw hond binnenkrijgt in de gaten houden, en kunt u onevenwichtigheden in het dieet en gezondheidsproblemen voorkomen.